Alkoholsvagare

Folkölet har blivit mer och mer populär. Det finns ett antal butiker i Stockholm som har specialiserat sig på just alkoholsvagare öl. Folkölsutbudet på matvarubutikerna har ökat och de lokala bryggarna kommer ut med folköl nån gång emellanåt. Bryggverkets Lillpangarn, U&Me  UFO, Beerstudio Loop 3,5. Nu kommer även Westerbottens Bryggeri med folkölen Malgomaj.

Ibland blir man lite full i skratt. Jag som dyslektiker läser fel och det kan bli ganska roligt. När butiker är lite okunnig och läser fel blir det väldigt roligt. Jag ska förklara.

På flaskan står det inte IPA utan IIA som är den gamla beteckningen för folköl. Någon i butiken har tolkat det som IPA eftersom det är lite hippt. Nu kommer det roliga och det motsägelsefulla. När man brygger en klassisk pilsner som är en lageröl använder man en typ av bryggningsprocess som är underjäst. Jäsprocessen sker vid lägre gradantal och jästen lägger sig på bottern. När man brygger en IPA som är av en annan sorts bryggprocess. Bryggningen sker vid lite högre temperatur och jästen lägger sig på ytan. 

Så en klassisk Pilsner är en lager per definition. En ipa är en ipa och man kan säkert brygga en ipa på pilsnermalt men den kommer inte att klassas som en klassiker. 

Ok Det här är kanske lite petimeteraktigt att påtala allt detta men är man nörd så är man.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*