Är du en ölsnobb ölnörd eller en ölentusiast?

Vad kategoriserar en ölsnobb?

I min värld är det en person som i tid och otid pratar öl  med alla vare sig omgivningen vill det eller inte. Men inte bara öl utan bryggmetoder skillnaden mellan humlesorter och vattenkvalitéer. Hur jästen påverkar smaken. Han till och med är en puritan som bara håller sig till de tyska renhetslagarna. Han kommer dessutom inte kalla det renhetslagarna utan ”reinheitsgebot” eller vad det nu kallas. Han fnyses över lager i alla kategorier oavsett producent. Han skulle inte kunna tänka sig att dricka direkt ut behållaren, alltså flaskan eller burken utan man måste dricka ur det specialtillverkade glaset för att uppnå den optimala smaksensationen för det specifika ölet. En ganska trångsynt person som försöker övertrumfa alla med sina kvasikunskaper och är egentligen en besservisser.

Vad kategoriserar en ölnörd?

I min värld är det en person som är uppslukad i sitt intresse och vill informera om att det finns mer än en ”stor stark”. Han kan blir lite uppslukad i sitt intresse och vill gärna prata med folk om öl. Han letar efter nya saker att prova och skiter i renhetslagarna. Hittar han en double coffiechokladelikuricheStout måste man prova den eftersom det bara är så knäppt. Eller varför inte en rabarbergingerlemonlimesourale även om han inte tycker om suröl.  Han är nyfiken på att hitta det optimala ölet till varje tillfälle och ser en öl som ett tillfälle att pricka av en till på listan, han behöver inte ha en lista men ölen ska prickas av. Ju fler som han har provat desto bättre. Han kan  ta en kall Corona på altanen bara för att det är varmt och det svalkar.

Vad kategoriserar en entusiast.

Nu kommer man in på lite svårare tassemarker. Han har grottat in sig i humlens underbara värld. Han väljer med omsorg sitt öl beroende på om han ska dricka en öl eller äta någonting till det. Det är ” the go do guy” när man vill ha nåt nytt och han kan snabbt plocka fram en lista på bra alternativ till köttbiten, fisken eller ”ölkvällen”. Han är inte så utåtagerande men sitter inne på en massa kunskaper och om man lyfter lite på locket av dessa kunskaper kommer man att häpnad över hur mycket han egentligen kan. Han är nyfiken på vad som finns på marknaden och provar det gärna men denna person kommer säkert vara kunnig i vin, drinkar, whiskey och en massa andra smaksensationer. Han kommer alltid att försynt att utmana dig att testa nåt nytt och att laga mat tillsammans med honom är alltid en fröjd.

Här nedan har jag klippt ut en artikel från Café där man har listat ett antal frågeställningar om du är en ölsnobb. Den är ganska rolig och tyvärr prickar jag av nästan alla på listan.

Håll till godo.

 

19 tecken på att du (eller din kompis) blivit ölsnobb

Ingen har någonsin frågat varför det heter IPA, därför att alla vet och ingen bryr sig.

Det fanns en tid då du räknade minutiöst på APK (alkohol per krona) när du köpte öl. Nu kunde ingenting vara mindre intressant. I stället är det saker som humletypen, bryggorten och glassorten som avgör dina val. Här är 19 säkra tecken på att du eller någon i din närhet har blivit ölsnobb.

 

1. Du är långt bortom att välja lager eller IPA – du är nere på humlenivå. Är den från Tyskland, och snackar vi i så fall Bavaria eller längre norrut? Du är inte överförtjust i den polska humlen nämligen, och verkligen inte den slovenska.

2. Du säljer in resmål baserat på vilka bryggerier som finns där. Det finns ju så jävla mycket god öl!

3. Du tänker dig att folk fortfarande inte har nåtts av informationen om varför det heter IPA (eller APA) och berättar det exakt varje gång ingen frågar. Ja, det är ju då för att engelsmännen tog med sig ölen på skeppen som skulle till Indien på sent 1700-tal, och eftersom resan var så lång så var man tvungen att… SNARK.

4. Det var länge sedan du lät Sofiero, Falcon, Spendrups eller något annat öl från svenska storbryggerier fukta dina läppar. Men med dina nyfunna preferenser är även Heineken och Carlsberg att betrakta som fulöl.

5. Du muttrar ibland ”Jag fattar inte varför folk fortfarande köper äcklig öl. Det finns ju så jävla mycket god öl!”.

6. Du tycker att 39:90 kronor är ett rimligt pris för en 33cl-flaska på Systembolaget.

7. Du frågar ”vad har ni på gästtappen” när du ska beställa öl.

8. Du står hellre utan öl än tvingas dricka ur plastglas.

9. Du har olika sorters ölglas hemma, för olika sorters öl. Till en välhumlad IPA är det naturligtvis viktigt med kupade glas för att framhäva amarillohumlens citrusarom.

10. Allt som Oppigårds, Nils Oscar, Jämtlands och Nynäshamns Ångbryggeri brygger är per automatik ”riktigt god öl”.

11. Du drar gärna upp trivia som att man i Irland minsann inte får servera en Guinness om glaset inte toppas av skum mellan harpasymbolen och glasets kant. ”Då åker den bara rätt ner i vasken vet du.”

12. Du tycker att en stor ölflaska med kork i stället för kapsyl är en rimlig present när du är bortbjuden på middag. När du lämnar över den säger du entusiastiskt ”Vet du vad? Den här är belgisk.”

13. Du tar USA som öl-land i försvar när folk säger att de bara gör blaskig öl, och förkunnar att de amerikanska mikrobryggerierna minsann blomstrar på östkusten. ”Dessutom har du ju Anchor Steam, Fat Tire och Sam Adams Rebel IPA.”

14. Du åker på ölmässor för att smaka på obskyr öl som du sen ändå aldrig kommer kunna köpa igen, och beskriver tillställningen som ”ganska trevlig. Lite som en stor, härlig pub”.

15. Du har fått minst en ölbok av en vän eller släkting som noterat din fäbless.

16. Du dricker en Landsort lager och hyllar den som ”en lager som faktiskt är god”, samtidigt som du ratar en ofiltrerad Mariestads, (som ju ärligt talat smakar typ likadant). Och du kommer naturligtvis aldrig erkänna att det har något med bryggeriets status att göra.

17. Du förklarar att ”det där priset som Sofiero skryter med på sina burkar är lika lite värt som typ ett diplom för deltagande i ett halvmaraton.”

18. Du känner minst ett par personer som driver framgångsrika mikrobryggerier, och sitter själv på tillräcklig kunskap för att kunna kicka igång ditt eget. Du berättar givetvis mer än gärna om detta.

19. När din kompis är på väg att köpa två Newcastle avbryter du transaktionen för att tipsa om att det även finns en Newcastle sommarale. ”Den är jävligt fin!”

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*