Ölprovning så här på vårkanten

Man funderar alltid i hur en ölprovning ska landa. Den här gången hade jag och chefen kommit överens om att en lagerprovning ska nog landa rätt bland personalen. Eftersom jag inte känner gruppen vet man inte vilken förkunskap som alla ligger på men det gick ganska fort att hitta en nivå som alla hände med på.

När jag håller en lagerprovning presenterar jag den som ett förvandlingsnummer jag ska få en Mariestad att förvandlas från en blommig , stor och karaktärsstark öl till att bli en ganska blek och intetsägande öl. Orsaken till att jag väljer Mariestad är inte för någon annan anledning än att Mariestad är Sveriges mest sålda öl och har varit så väldigt länge. Tanken är att man ställer olika öl mot en ”referensöl”. Laguppställningen är som följer Budweiser, Kung, Lapin Kulta, Backens Lager och Westerbottens Malgomaj. Tanken är att när man ställer Bud mot Mariestad blir Mariestad en fantastisk och karaktärsstark öl och ju längre provningen går så ju mer kommer Mariestad att blekna.

Man kan ju fråga sig varför tar du med Kung? Det finns ett enkelt svar. Det är den billigaste ölen som systembolaget säljer.

För att få en provning att flyta fram måste man ha lite rolig statistik. Jag älskar jämförelser och jag dyker gärna ner i kaninhålet för att hitta relevant och ibland konstig info. Mest bara för att ställa saker på sin spets.

Jag vet inte riktig varför jag tycker det är roligast med skeptikerna när man håller ölprovning. Det kanske beror på att dom är ärliga och jobbar inte på att vinna nån typ av poäng för att tycka rätt. Min inställning är alltid att du ska dricka det du tycker är gott. Vad alla hipster och förståsigpåare säger är helt ointressant. Ta det du tycker är gott och skit i oss nördar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*