Ölprovning

Vi fick besök förra veckan. Ölprovning fanns på agendan och jag är inte den som är den. Jag tänkte att jag skulle hålla hålla vår trolleritricksprovning. Den är ganska enkel . Alla får en Mariestad och sen förvandlar man den från en riktig bra öl till en ganska äcklig.

Hur går det till då frågar sig vän av ordning?

Enkelt!

Prova Mariestad mot Millers Lager. Oj va fin Mariestad är. Den är fyllig och stor i smaken. Mariestad har jag ofta klankat ner på men den är väll en helt OK öl. Det är lite som mellanmjölk . Den är varken eller. Millers är verkligen en amerikansk industrilager. Blaskig, smakfattig och söt i smaken. Vill man ha en törstsläckare, kyl den så att den blir frostig så tappar den all smak av öl vipps kan man dricka den utan motstånd.

Sen blev det Ey´Bro mot Mariestad. Denna billiga öl har inte heller så mycket motstånd men den är vida bättre än Miller. Mariestad är som motstånd en klar vinnare. Stor i smaken.

Nu blir det lite knivigt. Staropramen mot Mariestad. Här handlar det mer om personliga referenser. Staro är en pilsner och Mariestad ligger mer mot en modern lager. Båda är ”industrilager” och båda är populära och helt OK. Själv väljer jag Staro.

Bitburger. En pilsner. Och här börjar Mariestad blekna. Här finns en öl som är fyllig. har en tydlig beska och inte så söt. Här börjar mina gäster klaga att Mariestad smakar lite konstigt. Varför är den inte lika fyllig. Allt hänger på vad man ställer den mot.

Backens Lager från Skellefteå. Det här är lite taskigt. Att ställa en ”industrilager” mot hantverksöl som att skjuta mot öppet mål. Mariestad har inget att sätta emot. Backens är lång i smaken . Den har en raffinerad smak som man kan hitta smaksensationer som man inte kan hitta i Mariestad. Mina gäster var lite sur eftersom jag har förstört Mariestad.

Det roliga blev när vi provade Backens mot Miller. Där blir skillnaden så stor att det inte ens var roligt. Det tyckte jag i och för sig. Det är kul att visa att en öl inte allt bara är en öl.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*