Att ta fram en ölprovning till någon.

Att ta fram en ölprovning kan vara hur lätt som helst eller hur komplicerat som helst. När jag började med provningar för närmare 25 år sedan var det inte så mycket att fundera på. Utbudet var litet och man köpte hem några öl som såg, och då menar jag SÅG kul ut. Samlade ihop ett kompisgäng och smakade sig igenom dom och sen käkade man en stor korvbricka. När korvbrickan kom fram började festen. Det var seriöst på det viset att vi skrev en massa protokoll som samlades i en bok. Några kul kommentarer som finns i den boken var: Det luktar som gammal disktrasa. Jag vet inte om det är direkt ett ”riktigt” uttryck men jag har tagit med mig det enkla och okonstlade språket när jag skriver och testar öl.

Nu när det finns ett stort utbud och framför allt nu när man har tagit på sig en massa kunskap har vi tagit fram ett antal olika provningar som ska leda till att man ska lära sig att det finns skillnader mellan en lager och en lager eller en stout och en stout. Vi har tagit fram någonting som vi kallar parallellslalom. Det betyder att man tar två öl och ställer dom mot varandra för att upptäcka skillnader i smak. Det är ett enkelt sätt att  uppleva skillnader. Det svåraste området att hitta skillnader är när man kastar sig in i ale och ipaträsket. Tar man ett microbryggeri som gör en IPA eller en Ale kommer skillnaderna och nyanserna vara svår för den icke invigde att upptäcka. Där måste man ta i lite. När man kastar sig över Stout och Lager är det lättare. Där finns det skillnader. Stouten kan vara svår pga att en oinvigd har förutfattade meningar. Det är däremot roligt när man kan få folk som INTE tycker om det där mörka får en ny upplevelse.

Jag brukar alltid avsluta mina provningar med att ta med något som gruppen absolut inte. Ett veteöl eller en suröl eller en fruktöl. Det gör jag mest för att öppna ögonen på folk så att dom upptäcker att ”En öl är en öl är en öl” inte stämmer.

Var nyfiken därute och köp nåt konstigt nästa gång du går på systemet. Vad kan du förlora. 30 , 40 spänn. Det kan det vara värt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*