Billigare Öl på Systembolaget?

Det jag har läst om detta är att Systembolaget vill konkurrera med den Tysk/ Danska gränshandeln. Ok jag fattar. Man vill se till att man inte åker till ett annat land och handlar. Men ska Systembolaget bry sig i detta? Ska inte Systembolaget bry sig i folkhälsa typ?

Vi skiter i folkhälsa och konkurrens från fjärran land ett tag och tar det väsentliga. Öl. Ska inte det finnas någon kvalitetsäkring när vi snackar Systembolaget? Jag läste på BeerNews att dom hade varit i kontakt med en bryggare och frågat om dom kunde producera en öl för 6:90 kr. Det är det priset som Systembolaget kommer att sätta på ölen och svaret var nej. För att kunna producera öl billigt måste man lösa vissa saker. Volym. Det måste göras så in i bängen mycket öl så att man får mängdrabbat när man köper in råvaror,burkar.personalkostnader och transporter. Eftersom vi inte odlar ris och majs som per definition är billiga råvaror finns väl bara ett alternativ. Mindre ingredienser. Det kommer att betyda att det blir en himla ljus öl som inte kommer att smaka någonting men kommer att ge yrsel. Är det en kvalitetsprodukt? Jag i min mycket begränsade ölvärld tycker inte det. Jag ondgör mig i och för sig över att vi i Sverige dricker i huvudsak lager och att svensken inte vågar prova något nytt och annorlunda.

I min mycket inskränkta och nördiga och i vissas ögon enkelspåriga synsätt ska en öl smaka någonting. Inte ett bordsvatten med maltkaraktär. Ska man nu dricka en öl ska det smaka öl annars kan man helt enkelt låta bli. Ok om man skiter i hur det smakar och är ute efter att bli full är väl en skitbillig industriöl det man väljer men……. ska man inte njuta på vägen? Ska inte Systembolaget stå för en kvalitetsstämpel som betyder att, det vi säljer håller en mycket hög lägsta nivå. Nu får ju inte alkohol säljas i lågprisbutiker så kanske systembolaget måste kasta sig in i lågpristräsket.

Åter till politiken och folkhälsan. Systembolaget gör just nu reklam att man dom inte har kampanjer där man får 3 för 2. Rimmar det då inte lite illa att man vill hitta en billig öl som ska konkurrera med med den billiga importölen. Jag är kritisk till att Systembolaget ska lägga vikt i det. Systembolaget ska sälja alkoholhaltiga drycker och se till att dom som köper vin, öl och sprit inte är minderåriga. Är det någon producent som skapar en produkt som är billig och håller sig inom de kriterierna som Systembolaget ställer är det Ok men jag har svårt att tycka att Systembolaget ska gå ut och sondera terrängen och ställa frågan efter en produkt som ska vara konkurrenskraftig med gränshandelsöl. Systemet har monopol i Sverige så det finns inte någon konkurrens. Ska vi titta på handel utanför gränserna och anpassa utbudet därefter eller ska vi titta på vad vi har hemma och vara glada och nöjda med det.

Jag tycker om Systembolaget och jag tycker att det ska finnas kvar, men ska dom verkligen arbeta på det här viset. Nu får vi se om det kommer en tookbillig öl här framöver och så får vi se hur den smakar. Jag återkommer med tester.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*